Llibre La Guerra Just Acaba de Començar

 

La guerra just acaba de començar és una obra de narrativa experimental. Escrita lany 1973, és un cop de puny contra els cànons tradicionals estilístics en làmbit literari i a la vegada contra un règim franquista ja decadent però entrant en una modernitat de consumisme, mantenint la classista explotació laboral.

15,00 €

Immediata
 

 

Autor: Miquel López Crespí

Editorial: Tigre de Paper |Edicions

Col·lecció: FeraFerotge, mots salvatges

Títol original: La guerra just acaba de començar

Primera edició: Editorial Turmeda, 1974, català.

Primera edició Tigre de Paper |Edicions: Setembre de 2011, 1000 exemplars.

Pàgines: 114

Mida: 145x225

ISBN: 978-84-938960-0-3

Preu de venda directa: 15 eur (amb IVA)

Copyright del text: Miquel López Crespí

Copyright de la present edició: Tigre de Paper |Edicions

SINOPSI

La gent, compacta, avança di­ cultosament enmig de la neu cap al Palau d'Hivern. Així comença l'obra narrativa de Miquel López Crespí, guanyadora del premi Ciutat de Manacor 1973 i censurada pel franquista Tribunal de Orden Público.

La guerra just acaba de començar és una obra de narrativa experimental. Escrita lany 1973, és un cop de puny contra els cànons tradicionals estilístics en làmbit literari i a la vegada contra un règim franquista ja decadent però entrant en una modernitat de consumisme, mantenint la classista explotació laboral.

Un col·lage literari que divaga entre els petits grans moments històrics dels períodes revolucionaris i la vida política, clandestina i quotidiana de la rebel·lia a la ja turística i alienada

Mallorca dels anys 70.

Relats que ens faran relacionar les guerres imperialistes i les injustícies que podem copsar pel carrer, del Vietnam a una vaga de treballadors portuaris, del despertador que sona cada matí per anar a treballar a la cita per conspirar contra l'ordre establert, per retratar-nos a les qui pretenem canviar el món o a les qui preferim deixar-nos endur per la corrent.

I és que lobra semmarca en un context on lautor i les persones afines del seu voltant, a la vegada que començaven a escriure, des de la clandestinitat, lluitaven activament contra la dictadura franquista, per la llibertat del poble.

Perquè ben mirat, tal com es pregunta Miquel López Crespí, què faig, què feim tots amb aquesta guerra terrible que tenim al davant?

AUTOR: Miquel López Crespí

Miquel López Crespí (sa Pobla, Mallorca 1946) és novel·lista, autor teatral, poeta i assagista. D'ençà començaments dels anys setanta ha publicat més de setanta llibres de poesia, teatre, memòries i novel·la entre els quals podríem destacar: Corambé: el dietari de George Sand (novel·la) Lletra de batalla (poesia) Lamagatall (novel·la) Breviari contra els servils: dietari dun escriptor en temps de la barbàrie (dietari poètic) Els anys del desig més ardent (teatre) Defalliment: memòries de Miquel Costa i Llobera (novel·la) Antologia (1972-2002) (poesia) Temps moderns: homenatge al cinema (poesia) No era això: memòria política de la transició (assaig) Damunt l´altura. El poeta il·luminat (novel·la) El darrer hivern de Chopin i George Sand (novel·la) El cant de la Sibil·la (poesia) Les ciutats imaginades (poesia) Naufragis lents (poesia) La Conspiració (novel·la) Un viatge imaginari i altres narracions (contes) París 1793 (novel·la) Espais secrets (poesia) Novel·la, poesia i teatre (Memòries 1968-2008) (memòries) Els crepuscles més pàl·lids (novel·la) Cinema del segle XX (articles) i Una Arcàdia feliç (novel·la).

TEMÀTICA: La lluita antifranquista en lalienada Mallorca dels anys 70

A les noves generacions nascudes dins la democràcia el període franquista els queda ja llunyà i concebut només dins dels llibres dhistòria. Els pactes de la transició que van inserir el règim feixista dins el nou model polític adaptat a les noves necessitats de lEuropa neoliberal van convertir les velles famílies franquistes en els nous capatassos empresarials de lEstat espanyol, mentre que una novella classe política anava retallant les diferències entre els conceptes de dreta i esquerra segons limperatiu econòmic local i internacional.

Lanomenada societat del benestar sanava establint a la par que sanaven oblidant els crims i el genocidi polític comès durant el franquisme, així com es tancava dins una vitrina la lluita antifranquista, convertint-la en una simple reivindicació democràtica, deslligada de la lluita política, econòmica i social, impedint qualsevol nexe amb les mateixes lluites situades ara dins letapa democràtica.

Lobra de Miquel López Crespí La guerra just acaba de començar fou escrita en els últims anys del règim franquista, i en ella ens situa les idees polítiques i les reflexions que passaven pel cap a aquelles persones que formaven part de lantifranquisme, lautor inclòs. I resulta que no ens trobem amb una obra reivindicativa de la democràcia parlamentària, sinó que ens trobem amb una obra on situa la guerra de Vietnam, lexplotació laboral i la decadència cultural de la societat de consum com a aspectes principals de les reflexions encaminades en la lluita política clandestina, en aquest cas amb la particularitat de la situació mallorquina. Els models dinspiració tan de lautor com de les seves companyes i companys de lluita no semblen ser el parlamentarisme anglès o la democràcia francesa, sinó les indicacions de Lenin per assaltar el Palau dHivern, la negativa de Tito de posar al servei de la burgesia la lluita partisana i el record daquelles persones que fusell en mà van donar la vida quan el 1936 les mateixes famílies que ara controlen les grans empreses espanyoles, van arropar un cop dEstat militar, alimentar una guerra civil i permetre un genocidi, per mantenir i augmentar els seus privilegis.

És per això que entrat lany 2011 ens ha semblat oportú recuperar i reeditar aquesta obra escrita lany 1973, per fer memòria política que ens ajudi a seguir lluitant pel nostre futur.

I és que en paraules de Santiagó Miró, Miquel López Crespí no ha començat cap guerra, simplement descriu la que mai no ha finit.

Productes relacionats

  • anterior
Dalt