Llibre O tots o cap, Laforsa una vaga que va fer història

 

L’11 de novembre de 1975, l’intent d’acomiadament d’un treballador va desencadenar una de les vagues més dures de la història recent dels Països Catalans, la vaga de laforsa a Cornellà de Llobregat.

Sota l’eslògan “O tots o cap” els treballadors de laforsa, amb un ampli recolzament a Cornellà i arreu de la comarca, van aguantar 106 dies d’una vaga considerada “il·legal”, després dels quals l’empresa es va veure obligada a readmetre els 157 treballadors acomiadats.

És en aquest marc on podem situar la famosa frase d’un general de l’exèrcit franquista: «Espanya té dos problemes: eta i Cornellà». Això ens permet comprendre la rellevància política que va prendre el conflicte, esdevenint un veritable maldecap per l’agonitzant règim.

15,00 €

Immediata
 

 

40 anys després, tres dels protagonistes d’aquesta gesta de la classe treballadora catalana ens relaten l’inici, el desenvolupament i el desenllaç de la vaga, però no per deixar-nos un document per tancar la lluita obrera a la vitrina de la història:

«En aquests temps que vivim, on el pensament únic i el mercat únic ho engoleixen gairebé tot, és comprensible d’entendre que no estiguin de moda els termes lluita de classes, acumulació capitalista o plusvàlua. S’intenta, des de l’aparador d’aquest pensament, emmotllar les formes de lluita, que és tant com posar parets en un camp. Però com que la lluita continua i les seves formes són inesgotables, serveixi aquest treball com a una aportació més a la lluita de la nostra classe que, sense treva ni descans, malgrat la despietada repressió a què continua sotmesa, cada dia es manté en diverses latituds del nostre planeta perquè així ho exigeixen les causes que les originen: les cada cop més grans desigualtats socials.»

TÍTOL O tots o cap, Laforsa una vaga que va fer història
AUTOR Esteban Cerdán, Manuel González i Simón Ródenas
PRÒLEG Antonio García
PÀGINES 214 pàg.
PREU 15€ | 12,75€ (subscriptores)
ISBN 978-84-943205-5-2
COL·LECCIÓ Urpes
DRETS Creative Commons, BY NC ND
CORRECCIÓ Eduard Seoane

AUTORIA: ::

Esteban Cerdán. Va néixer a Tosos (Saragossa) el 1931. Va ser obrer del camp des dels 14 anys. El 1963 va començar a treballar a laforsa i el 1966 va ser escollit jurat d’empresa per CCOO. A les dècades dels 60 i 70 va participar activament del moviment obrer i va ser un dels protagonistes i capdavanters de la històrica vaga de Laforsa. El 1968 va ingressar al PSUC, sent-ne membre del comitè central entre 1974 i 1981. A les eleccions sindicals de 1972 va ostentar la presidència de la UTT del metall de Cornellà. Va ser regidor de l’Ajuntament de la ciutat i secretari de la Unió Local de COO.

Manuel González. Va néixer a Riotinto (Huelva) el 1932. Comença a treballar als 13 anys a la mineria i posteriorment a la construcció. Es va traslladar a Gavà el 1962 i va entrar a treballar a Roca radiadors. El 1965 participa de les reunions de fundació de les CCOO del Baix Llobregat. A les eleccions de 1966 l’escullen enllaç sindical i exerceix un paper destacat en la formació de CCOO a la fàbrica. El 1969 l’acomiaden de l’empresa per destacar-se en una aturada on reivindicaven salari digne i millora de les condicions de treball. L’any 1971 entra a treballar a Laforsa on segueix amb l’acció sindical. El mateix any ingressa al PSUC. Va ser regidor de l’Ajuntament de Viladecans durant 10 anys. Des del 1982 és militant del PCC.

Simón Ródenas. Va néixer a Santa Elena (Jaén) el 1946. Va començar a treballar als 10 anys. Poc després va arribar a Catalunya on va treballar en diferents tallers. Als 16 anys va entrar a treballar a Laforsa. El 1971 va ser escollit enllaç sindical i també va entrar a la UTT del metall. El 1972 va començar a assistir a les reunions clandestines de CCOO d’on anys després en va ser secretari general local. El 1974 va entrar al PSUC. Va ser acomiadat diverses vegades de l’empresa per no callar i plantar cara davant els abusos laborals. No obstant això, la pressió col·lectiva dels companys sempre aconseguien que el readmetessin. Des del 1982 milita al PCC i durant anys va ser membre del comitè central d’aquest.

Productes relacionats

  • anterior
Dalt