PAPILIO, un joc de cartes sobre la vida de les papallones.
Papilio és un joc de cartes que recrea de manera divertida i didàctica la vida de les papallones. La nostra intenció és, d’una banda, oferir un joc entretingut i,de l’altra, donar a conèixer el món de les papallones i algunes de les espècies més comunes del país.
L’objectiu del joc, diversió a banda, és construir l’hàbitat més ric, i això s’aconsegueix sumant el màxim de punts: completant papallones, atraient-les amb les plantes, procurant que es reprodueixin, o caçant-les (amb penalització final). Això sí, també s’ha de vigilar que ni els depredadors ni els canvis en la meteorologia ni la intervenció humana no incideixin de manera negativa en l’estratègia de cada jugador.
En total el joc té 66 cartes, 40 de les quals representen papallones, 17 són accions dels jugadors i 9 fan referència a la meteorologia.Les papallones seleccionades representen més o menys la varietat d’espècies diürnes del país (al joc n’hi ha 20 però en realitat n’hi ha moltes més) i la majoria estan agrupades per colors, una aproximació a les diferents famílies que podem trobar al camp.
15,00 €
D'on han sortit les imatges de les cartes?
Les imatges de les cartes són fotografies fetes per nosaltres o per persones del nostre entorn, en particular participants del CBMS al rodal de Sabadell o membres de l'ADENC.
Hi podem jugar tots?
El joc està pensat per a 2-5 jugadors de totes les edats, i especialment des dels 6 anys fins al públic adult. Hem pensat tres nivells de dificultat perquè l’aprenentatge sigui gradual fins a dominar tots els aspectes del joc.
Papilio és un joc de simulació i a la vegada de competició. Això vol dir que la dinàmica del joc és àgil, d’anades i vingudes, i al final s’estableix una puntuació que d’alguna manera va lligada al concepte de biodiversitat i els cicles biològics d’aquests insectes.
Així doncs, es premien més les papallones en llibertat que les capturades amb caçapapallones. També es premia la diversitat de papallones i la quantitat d’espècies d’un mateix grup. Finalment, també sumen punts la combinació de plantes i cartes de reproducció (erugues). A més, atesa la vulnerabilitat d’aquests insectes, el joc incorpora tres espècies de papallones protegides, rares o en perill d’extinció, espècies que en el joc no es poden capturar amb caçapapallones.
L’EQUIP
Darrere de Papilio hi ha un grup de naturalistes que recentment ha iniciat el camí de la divulgació del món de les papallones i del patrimoni natural en general sota el nom de PllD. A Papilio conflueixen la voluntat didàctica, la inquietud naturalista, l’afició per la fotografia de natura i un cert desfici pels jocs de taula.
L’equip de PllD éstà format per Mireia Calvet Navarro, química amb vocació per la didàctica i l’educació ambiental; Marta Garcia Avellaneda, sociòloga, assessora lingüística especialitzada en recursos educatius i aficionada a la macrofotografia, i Jordi Martí Fitó, traductor amb inquietuds pel naturalisme, la fotografia i els jocs de taula.
Des de finals de 2012 PllD ha obert un blog de divulgació i ha iniciat una col•lecció d’imants de nevera. Papilio és doncs una nova proposta, més ambiciosa, en aquest camí encetat.
FILOSOFIA
L’objectiu de fons d’aquest joc és donar a conèixer el patrimoni natural del nostre país i, més en concret, el de les papallones. Actualment l’oferta de jocs centrada en el medi natural de Catalunya o la península Ibèrica és molt minsa, i creiem que Papilio pot ser un bon acostament a una part del nostre patrimoni. A les botigues podem trobar puzles i jocs amb girafes, lleons i elefants com a protagonistes, però poques vegades trobarem jocs amb fauna autòctona. Aquesta és una de les raons que ens motiven, perquè conèixer i saber valorar la natura que tenim a casa és el primer pas per defensar-la i protegir-la.
També en aquesta línia hem volgut afegir el nom popular de les papallones. De fet, n’hi ha ben poques que tinguin un nom àmpliament reconegut, i volem aprofitar l’avinentesa per donar a conèixer la llista de noms populars que han confegit el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Societat Catalana de Lepidopterologia en col•laboració amb el Termcat.
A més, dins d'aquesta mateixa iniciativa, farem també una petita tirada en castellà, ja que algunes botigues especialitzades en joc didàctic s'hi han interessat. Esperem, si els elements ens acompanyen, poder-lo oferir en altres llengües més endavant.