Llibre Tropel. Una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia

 

Crònica novel·lada sobre el moviment estudiantil de la Universitat Nacional de Colòmbia als anys 70. Els debats ideològics, la lluita de carrer, les vagues, els amors i la quotidianitat, la clandestinitat, les manifestacions... Les il·lusions, discussions i frustracions duna generació de tropeleros i tropeleras que reneix amb el pas del temps.

15,00 €

Immediata
 

 

Autor: Carlos Medina Gallego

Editorial: Tigre de Paper |Edicions

Col·lecció: Lletrafelina, el roig dins el negre

Traducció: Lirca López Avilés

Títol original: Al calor del Tropel, U.N.: Historia de una década

Primera edició: Rodríguez Quito Editores, 1992, Colòmbia (castellà).

Primera edició Tigre de Paper |Edicions: Setembre de 2011, 1000 exemplars.

Pàgines: 242

Mida: 145x225

ISBN: 978-84-938960-1-0

Preu de venda directa: 15 eur (amb IVA)

Llicència Creative Commons (Reconeixement, No comercial, Sense obres derivades)

SINOPSI

El Tropel és una concepció de vida que implica moviment i transformació permanent... Una guerra a mort a la mediocritat, a lapatia, a la cultura de la desgana i de la negligència. Una font de possibilitats per confrontar i contrarestar les ires i els odis, per aniquilar enganys, per enterrar la tirania i lautoritarisme.

Crònica novel·lada sobre el moviment estudiantil de la Universitat Nacional de Colòmbia als anys 70. Els debats ideològics, la lluita de carrer, les vagues, els amors i la quotidianitat, la clandestinitat, les manifestacions... Les il·lusions, discussions i frustracions duna generació de tropeleros i tropeleras que reneix amb el pas del temps.

Carlos Medina Gallego ens presenta els acalorats debats estudiantils de lèpoca, plens de passió i de voluntat, però moltes vegades conduits pel sectarisme i el dogmatisme i atrapats en discursos filosòfics allunyats de la praxis, ens endinsa en les manifestacions i ocupacions confrontades a la policia, així com en diverses accions caracteritzades per la seva originalitat i el seu simbolisme i el pas cap a una organització armada.

Ens descriu les problemàtiques socials duna ciutat, Bogotá, plena de contrastos, on un

problema com laccés a la salut, sacaba convertint en una reivindicació estudiantil.

Enmig daquest ambient de lluita política també sens exposen el desenvolupament de

diverses relacions sentimentals entre els seus protagonistes, com es veuen afectades per la

militància i quin paper pot jugar-hi la dona en un àmbit rebel però encara impregnat del caràcter masclista de la societat.

Tropel, una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia, obra reeditada diverses

vegades, sha convertit en un referent de la història de la lluita estudiantil a Colòmbia, donant peu a debats sobre les seves característiques i evolució que avui en dia encara duren.

Un clàssic de la literatura activista colombiana, que pretén deixar el record daquelles persones que amb el seu temps, el seu esforç i la seva vida van escriure perquè se segueixi escrivint la història del moviment estudiantil.

Els tropeleros i les tropeleras són uns militants de la vida, que no suporten els dogmes ni les sectes, que no renuncien a la utopia de somniar albades prenyades dabundància, i dalegria. Són uns guerrers nòmades, uns colonitzadors de deserts dapatia, uns unificadors de voluntats diferents que saben que la dorganitzar és la més dura i llarga de totes les batalles, però la més necessària.

Perquè no hi ha Tropel sense tropeleros i tropeleras...

AUTOR: CARLOS MEDINA GALLEGO

Carlos Medina Gallego és professor associat en làrea de ciències humanes i socials de la Universitat Nacional de Colòmbia.

Ha participat en multitud de seminaris i congressos sobre pedagogia i qüestions educatives, editant obres com La enseñanza problémica: entre el constructivismo y la educación activa (1997) i Didáctica para la transformación de la vida escolar (2003).

Especialista en lanàlisi del conflicte armat de Colòmbia, ha realitzat importants treballs dinvestigació sobre seus actors com Autodefensas, paramilitares y narcotrafico en Colombia: Origen, desarrollo y consolidacion : el caso Puerto Boyaca (1990), ELN : una historia contada dos veces: entrevista con el cura Manuel Pérez y Nicolás Rodríguez Bautista, Gabino (1996) i FARC-EP: notas para una historia política 1958 2008 (2009).

TEMÀTICA: El moviment estudiantil colombià dels anys 70

El conflicte colombià ha estat i és un dels més violents dAmèrica Llatina, pels mitjans de comunicació de masses ens van arribant notícies relacionades amb el terrorisme i amb el narcotràfic. Però com tot conflicte polític, el colombià és complex i ple daspectes i matisos.

Làmbit més treballat del conflicte sens dubte ha estat el que fa referència a les guerrilles i al terrorisme destat, però la història política colombiana, evidentment condicionada per aquest àmbit, és riquíssima en moviments socials, ja siguin laborals, de reivindicació de drets bàsics, indígenes i estudiantils, entre altres.

Tropel, una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia ens ha semblat una obra adient per traduir al català i editar-la als Països Catalans perquè ens situa enmig dun daquests aspectes més oblidats de la lluita política a Colòmbia, lestudiantil, i amb una capacitat narrativa que dóna lleugeresa a lobra ens introdueix en debats que algunes vegades ens situaran dins de la particularitat colombiana, però que daltres també ens recordaran les dinàmiques i els debats del moviment estudiantil de casa nostra.

ENTITAT COL·LABORADORA

El col·lectiu Maloka-Colombia (col·lectiu de solidaritat amb els moviments socials de Colòmbia) es conforma lany 2002 com un espai de trobada entre colombians i colombianes residents a Barcelona i catalans i catalanes sensibilitzats per la situació colombiana, tots junts conscients de la necessitat demprendre accions urgents davant lagudització de la guerra al país i les seves conseqüències més visibles de desplaçaments forçats, atac a comunitats en situació dindefensió, assassinats selectius, polarització del conflicte armat i criminalització de la

protesta popular.

El principal objectiu del Col·lectiu Maloka és propiciar un espai de trobada i diàleg que permeti a totes les persones interessades en Colòmbia i la seva situació política actual construir

una mirada alternativa a la que diàriament ens ofereixen els grans mitjans de comunicació respecte el conflicte armat, les seves múltiples causes i les seves greus conseqüències. Tot

això, partint de les veus dindígenes, afrocolombians i afrocolombianes, camperols i camperoles i població civil en general, que des de diferents Moviments Socials fan resistència pacífica a les polítiques guerreristes del govern i als interessos particulars del poder, amb propostes dautonomia, desenvolupament sostenible, justícia i dignitat.

El desenvolupament daccions encaminades a enfortir els processos de les comunitats en resistència i la consolidació de xarxes internacionals de recolzament a aquestes comunitats són dos dels eixos de treball prioritaris pel Col·lectiu. Des de la seva fundació, el Col·lectiu Maloka participa de lObservatori Internacional de Pau (IPO), organització dacompanyament internacional a comunitats camperoles, organitzacions de víctimes de crims destat i organitzacions populars colombianes.

www.colectivomaloka.org

Productes relacionats

  • anterior
Dalt