El drac de Monjos
El drac inicial pesava més de cent quilos, (concretament 108). Aviat està dit. Al cercavila inaugural, no es passà del carrer on es va sortir. Tornant a recaure al magatzem des de on havia sortit per tal que, a corre cuita, se li col·loquessin uns nous suports per al portador, doncs els que hi havia sel clavaven fins lànima. Lendemà amb unes noves espatlleres, la colla que portava el drac podia aguantar una mica més el seu pes.
Seguidament el Drac junt amb els Diables -doncs sempre hem format un sol paquet- començarem els desplaçaments al llarg de la geografia penedesenca i catalana, amb algunes incursions a comunitats o països veïns, com Saragossa, Andorra o França. La primera sortida lluny dels Monjos fou a Ribarroja dEbre, lagost del mateix any 1981, on shi ha anat durant molts anys, i on tenen una manera especial dentendre el foc i la seva interrelació amb la gent (per dir-ho dalguna manera suau), havent-se convertit en un perill. La anècdota més important de les sortides a Ribarroja dEbre fou un espectacular accident que patí el Drac, que sortí amb una cara completament cremada, i que per apagar lincendi originat per un coet col·locat a linrevés, drac i portador van anar a parar dins un sortidor al bell mig duna plaça
Això passava lany 1992. Abans, però shavia participat també amb molt dèxit a les Festes de la Mercè de Barcelona. Els seus correfocs són força concorreguts, i la organització convida cada any alguns dracs del país a participar-hi. Lany 1984 fou el nostre Drac lencarregat dencapçalar el correfoc, establint-se una autèntica batalla entre el públic que corejava el "no passareu" i tots els dracs que vomitaven foc tot dient "ja ho crec que si". El resultat és sempre el de unes hores dautèntica festa sense alguna altre cremada sense importància, llevat el correfoc de lany 1987, on un membre de la nostre colla (en Raimon Sendra) acabà a la unitat de cremats de lhospital. De sortides shan fet moltes durant aquets anys. Un moment que el drac es donà a conèixer fou amb motiu de lorganització de la 6ena Trobada de Diables de Catalunya, i que sencetà amb un cercavila de Dracs. Els Monjos fou per unes hores, linfern de Catalunya -en millor sentit de la paraula- guardant tothom un agradable record daquestes dates.
Ladolescència del nostre drac, com la de tantes persones que arriben a la seva edat, es caracteritza per un control de pes i un alleugeriment del mateix, ja que, com diem els portadors, no són els anys els que pesen, sinó els 108 quilos. Aprofitant el drac vell com a motlle, al seu damunt shi anà vestint lany 1987 una nova estructura de fibra de vidre, més lleugera que la anterior, fins deixar el seu pes als 81 quilos declarats. el moment de la seva estrena esdevingué una gran festa amb tota la gent que havia tingut alguna relació amb el Drac.
Lany 1988 es torna a fer un nou drac aquesta vegada ja duna manera més professional, parlem dun drac que encara que sigui el mateix, doncs tots els trets anteriors han estat respectats en el disseny del nou drac, tenint en compte el fort arrelament que té a la nostra població, lestilització i arrodoniment de tot el drac sha continuat en lenllaç del cos a la cua i en el mateix disseny de la cua. La cua sha allargat en un tram tal com era en la peça original i que en el drac actual shavia trencat. La mirilla del portador sha enriquit amb lescut de la colla de diables....