Figura de goma de la nana de Manresa

 
Simpàtica reproducció feta amb goma de la nana de Manresa, emblemàtic element de la Festa Major d'aquesta ciutat.
Amb un tacte tou, no es trenca si cau a terra, i és ideal per guarnir els vostres estants o per regalar a aquell nebot que es torna boig darrere els elements de festa major!
*Producte no recomanat per a menors de 36 mesos (per contenir peces que poden ser ingerides)

27,00 €

Immediata
 

 

El que més lamentem, degut evidentment a la manca d'informació, és no saber qui els va fer, ni quin significat poden tenir ni el per què de la indumentària que porten. Tan sols ens podem referir al treballs duts a terme per en Joan Amades sobre els orígens d'aquestes figures i al sentit que, suposadament, els hi podem donar. Creiem que és interessant transcriure el què en diu al referir-se a aquest entremès:


"El Nan, nasqué com un sentit d'oposició al Gegant, com un contrast a la figura majestàtica i altiva del gran personatge. El Nan te una testa de mida exagerada en relació amb la seva estructura, la qual, al mateix temps que contribueix a presentar-lo com a més petit i estableix un contrast entre la mida del cap i del cos, ens el presenta con un contrafet, poc entenimentat i esbojarrat, i en els seus orígens, vestit amb llargues robes, distintiu de la beneitería"


Any 1852: primera noticia de l'existència d'uns Nans. En tenia cura la Confraria dels Sants Màrtirs de la Ciutat de Manresa.?Any 1856: primera remunta seriosa, que paga la Confraria dels Cossos Sants.? Any 1857: en una factura presentada al Comú per en Josep Verdaguer, sabem que hi havia dues parelles de Nans, compostes per home i dona, i que estaven construïts en cartró-pedra, amb un pes entre 25 i 30 quilos cadascun. ?Any 1862: segona recomposició. Un tal Cornet apedaça les figures i Ramon Trias els repinta. També es fa una compostura del vestuari.? Any 1880: els diaris de l'època es queixen perquè fa temps que els Nans no surten, possiblement a causa d'haver-se fet malbé.?Any 1883: en el passacarrer de la Santa Creu apareixen dues parelles de Nans. Les noticies diuen que són nous, però podria ser que fossin els primers refets. ?Any 1895: es tornen a refer els Nans, aquesta vegada obra d'en Benet Escaler, amb una renovació total del vestuari.?Any 1896: apareix una nova parella de Nans idèntica als anteriors. Ara ja són tres les parelles de Nans.? Any 1967: se'ls hi fa una remunta important. Llueixen vestuari nou sortit de Can Jorba i dissenyat per en Ramon Salisi.

Any 1989: Manel Casserres fa una restauració total de les tres parelles. Al mateix temps construeix una nova parella idèntica als anteriors però de fibra de vidre. Aquests pesen uns 20 quilos. A partir d'aquest any, i un cop restaurats, es pren la decisió de que les tres parelles només sortiran per la festa de la Llum i la Festa Major.

Actualment compten amb música i ball propi. La música és de Josep Padró i la coreografia del ball d'Antoni Navarro.

Text: guiamanresa.com

Productes relacionats

  • anterior
Dalt