Segona part del documental 'Són bojos, aquests catalans?!', que va ser un fenomen a la xarxa.
La protagonista, l'alemanya Alina Moser, viatja pel País Valencià amb bicicleta i vol saber quins mitjans de comunicació escrits en català s'hi poden trobar, quina és la situació de la llengua a l'escola i a la cultura i què en pensen els valencians.
Passa per Gandia, Elx, València, Sueca i Alcoi, entre més poblacions, i hi parla tant amb la gent amb qui topa casualment com amb personalitats i experts: per exemple, el doctor en psicologia Ferran Suay, els cantants Miquel Gil i Xavi Sarrià, el presentador i actor Eugeni Alemany i el president d'Escola Valenciana Vicent Moreno.
10,00 €
Podeu veure'n el tràile/resum a:
EL PROJECTE
El català és una llengua parlada per uns 10 milions de persones. Això la fa la catorzena llengua més parlada de la Unió Europea i dins de les 100 llengües més parlades de les 6000 i escaig que hi ha al món. Per tant, en qüestió de nombres, és sens dubte una de les llengües més parlades del món. És una llengua mitjana, equiparable en nombre de parlants a llengües com el txec, el suec, el búlgar, i té més parlants que el danès, l’estonià, etc.
Tot i aquests fets objectius, què passa amb la nostra llengua que no passa amb aquestes altres? Per què el valencià no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics? Per què el seu ús no està normalitzat? Per què es prenen com a normals comportaments que no ho són? Per què sovint s’abandona la llengua? Com són els usos reals del valencià? Quines dificultats hi trobem?
Rodatge de la primera part: "són bojos, aquests catalans!?"
L'Alina, una noia alemanya que no parla castellà, vol comprovar-ho sobre el terreny. Ella ja ha viatjat per tot Catalunya, la Franja i Andorra fent la prova i ara va cap al sud.
És per això que volem anar a fer un tomb pel país, però no un tomb qualsevol, sinó que serà un viatge afegint-hi un element transgressor dels costums lingüístics establerts i heretats, encara ara, del temps de la repressió.
Com reaccionarà la societat valenciana davant d’aquest element? Què pot passar quan tenim un element que va en contra d’allò establert? Es pot viure en valencià al País Valencià? Es compleixen les lleis que tenim en favor del valencià, si és que n’hi ha? Hi ha o no hi ha conflicte lingüístic? Al País Valencià hi ha una societat realment bilingüe?
Totes aquestes preguntes i moltes més, obtindran resposta al documentari de “Què ens passa, valencians!?”
Projecte finançat amb micromecenatge (feu clic aquí per sabr-ne els detalls)