Quan va acabar els estudis a Alemanya, Alina Moser es va proposar estudiar l'espanyol, però va conèixer un català i el seu objectiu va canviar. En els dos anys que fa que és aquí ha après català i ha protagonitzat el documental sobre l'ús social de la llengua "Són bojos, aquests catalans?". Amb David Valls, director del documental, s'ha proposat continuar explorant l'ús de la llengua, ara al País Valencià, amb un nou documental, titulat "Què ens passa, valencians?", i completar la trilogia a les Illes.
L'Alina ens diu: "Hem de tenir sempre un estat que asseguri que puguem viure en la llengua pròpia del territori, sigui un estat propi català o l'estat espanyol, que ha de procurar protegir la llengua allà on calgui amb tots els mitjans que té. La resta l'ha de fer el parlant."
10,00 €
El català és una llengua parlada per uns 10 milions de persones. Això la fa la novena llengua més parlada de la Unió Europea i dins de les 100 llengües més parlades que hi ha al món. És una llengua mitjana, equiparable en nombre de parlants a llengües com el txec, el suec, el búlgar, i té més parlants que el danès, l’estonià, etc. Tot i aquests fets objectius, què passa amb el català que no passa amb aquestes altres llengües? Per què el català no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics? Per què el seu ús no està normalitzat? Per què es donen com a normals comportaments que no ho són? Per què sovint s’abandona la llengua? Com són els usos reals del català? Quines dificultats hi trobem?
Un documental de David Valls
Realitzat per Zeba Produccions
Amb el suport de Plataforma per la Llengua i Tallers per la Llengua
Amb la col·laboració del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i el
Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC)
Durada: 70 minuts
Idioma: català
Aquest documental ha estat finançat través d'una campanya de micromecenatge.
Més informació a:verkami.com/projects/2133-son-bojos-aquests-catalans