Figura de goma reproducció del Drac de la Geltrú

 

Simpàtica reproducció feta amb goma del Drac de La Geltrú, emblemàtic element d'aquesta Festa Major.

Figura amb un tacte tou, no es trenca si cau a terra, i és ideal per guarnir els vostres estants o per regalar a aquell nebot que es torna boig darrere els elements de festa major!

*Producte no recomanat per a menors de 36 mesos (per contenir peces que poden ser ingerides)

35,00 €

Immediata
 

 

Com a peça, el Drac de la Geltrú “Tigre” és dels elements del bestiari més antics que es poden veure avui amb regularitat als carrers de Catalunya. Però alIò que és realment important és que el Drac materialit­za una manera de viure i d’entendre el futur, tant per a un parell de jovenets (l’Abel Masana i l’Enric Borràs) l’estiu del 1977, com per a la resta de gent que s’hi va agrupar al seu voltant més tard.

La construcció de la bèstia va anar evolucionant més lentament al llarg de la tardor i l’hivern de finals de 1977 i prin­cipis de 1978. No era època de materials com la fibra de vidre i, de fet, aquell drac havia nascut de forma espontània amb les quatre fustes i llistons que havien pogut comprar els dos joves. Aquest naixement inesperat del Drac és el principal motiu pel qual, fonamentalment, va ser construït amb materials que estaven relativament a l’abast de la família Masana, al carrer del Tigre de la Geltrú. Amb ànim de modernitat, i ara que està tant de moda, podríem ben dir que el Drac té una gran part de components de materials que es van reciclar d’allò que es tenia per casa.

El moment que es va considerar oportú de fer la primera aparició en públic va ser l’exposició de Salvador Masana i Saburit al Pic Galeria, el juliol de 1978. Allà, el gran dels fills del reconegut internacionalment Salvador Masana i Mercadé hi feia la seva primera exposició de temàtica popular i tradicional.

I així va ser com el 22 de juliol de 1978 treien la porta de les frontisses a casa dels Masana per passar-hi la bèstia i el Drac sortia al carrer del Tigre. D’allà, cap al carrer de Sant Joan, on hi havia l’avui desapareguda Pic Galeria.

Els primers coets en públic del Drac gros de la Geltrú, el Tigre, van tenir com a escenari la sortida de l’exposició, al mateix carrer de Sant Joan. Aquell primer dia, més que una sortida va ser una aparició en públic, ja que no hi va haver cap cercavila, els cotxes estaven aparcats o circulant pel carrer, així, l’estrena oficial del Drac de la Geltrú es faria per a la sortida d’ofici de la Festa Major de la Geltrú del mateix any, el 15 d’agost.

El Drac de la Geltrú va ser un dels fundadors, l’any 1979, de l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú, junt amb els Falcons de Vilanova, el Ball de Bastons i el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. Al llarg de tots els anys que va estar dins d’aquesta entitat, de la qual en va mar­xar l’any 1994, quan en surt funda una entitat pròpia, que porta per nom “Amics del Drac de la Geltrú”.

L’any 1981 la colla es va engrescar i va fer néixer el Drac petit de la Geltrú, el Barrina des de dins d’un enorme ou infernal. El drac petit presenta les mateixes característiques que el “Tigre” però a una escala més reduïda. Tot i amb això, es singularitza per tenir les banyes cargolades en forma de barrina, d’aquí li ve el seu nom.

Al 2003 i coincidint amb el 25è aniversari del drac “Tigre” la colla va creure adequat construir una nova bèstia per tal de poder mantenir l’original en bon estat i va aprofitar per donar-li unes formes més orgàniques, més volum i més punts de foc a la nova peça. Des de aleshores el drac “tigre” només surt per Corpus, Santa Gertrudis (festa major petita de la Geltrú) i per la festa major de la Geltrú (el 15 d’agost).

Al 2006 el Drac petit va festejar el seu 25è aniversari envoltat d’una pila de dracs petits de tot Catalunya.

El 2007 l’entitat va crear els bessons de la Geltrú, dos draguets bessons portats per la canalla més menuda. Amb aquestes noves bestioles s’omple un buit generacional que tenia l’entitat amb els actuals dracs, i és que el Drac “Barrina”, que fins aleshores era el més petit, pel seu mode de construcció a base de fusta i cartró-pedra, ara fa més de 25 anys, no pot ser portat per nens degut al seu pes i és portat per adolescents.

Els dracs sempre van acompanyats de la seva colla de tabalers que a ritme de tabals, caixes i bombo fan ballar les bèsties a les cercaviles i correfocs. El passat 2008 els tabalers del Drac de la Geltrú van celebrar el seu 25è aniversari.

Productes relacionats

  • anterior
Dalt